Tips

HOW TO STAY FOCUSED

05:45:00


I don't know how to start. Well, you can say I already forgot how to write! Just straight to the point then. sigh 

Because the new year will come in a few days from now, I would like to share some tips for you guys about How to stay focused! When we talk about New year, we must have a new goal! Or, is it still the last year goal? You know, whatever our goal is, we must hope that next year would be a better year than this year. right? 

How to stay focused? These tips might come in handy for the students to finish their homework. You want every time you get homework you would get it done in time right? because it's your NEW YEAR GOAL!!

1 - Get rid of all distractions!
Phone, laptop, TV, PSP, XBOX and everything that you think it can distract your focus get rid of it!
Just throw it into the next room or just ask your parents or anyone that you can rely on to keep it for you until you finish your homework. Yes, you also can turn off your phone. 

Do you know 'SelfControl'? SelfControl is an app that will help you to avoid distraction from your phone. SelfControl allows you to block certain websites for a set amount of time. This enabled you to concentrate fully on your studies and avoid sporadically checking social networks or your email. Best of all is that once you put these blocks in place, it's impossible for you to access them until the time you've previously specified runs out. You can't just flick a switch and check them. Even if you get desperate and delete the application, you won't able to access them before the time you specified. So, are you dare enough?


2- Put up motivating Quotes
This actually works fine for me. Just pick any quotes that you think it can give you motivates when you want to stop studying. Paste it somewhere that you can see it easily.


3- Choose to work at a time when you will focus best!
This is really IMPORTANT. Each one of us has different times where we will focus. For me, my perfect time to study is at night. I still can study at other times, but I will get distracts easily. For example feel sleepy and chatting with my friends. You have to search the best time when you will focus best! Most people say study around 4 in the morning is great because at that time our brain is fresh and can absorb more information. Usually, I would study around that time when I need to memorize something. (Azhari) 

4- Pick a perfect area to study
I like to study on the bed because it is so soft and comfortable. But, you know what? You should not study on the bed! If you study on your bed, your possibilities to feel sleepy is high. That's what we don't want to happen.

It's true that studying on the bed would be more comfortable because you can lay down and it's softer than a chair. But, because it's so comfortable, it's not a proper place to study! Instead of a bed, why don't we choose soft chair? Even if you don't have a soft chair, the comfortable ones would be okay. As long as you're comfortable, you'll be just fine.

Keep your study area tidy, so you'll be more comfortable and have the right space you needed.

Lighting is important too. If you choose an area that doesn't have enough light, you'll end up feeling sleepy.




5- Take short breaks
This is so important to make sure you stay focus. Every 30 minutes to 1 hour of your period study, take short breaks in about 10 minutes to refresh your brain. If you didn't do so, you can't absorb everything that you've learned. You are wasting your time. Time is gold~~

You can do everything that you like during break time. Drawing, watching television, playing games.. whatever. But remember short breaks. Just 10 minutes! Stay strong my dear~!



I wish you guys would get flying colors in every exam! But, even tho you don't get a great result, don't be sad. Allah knows better what is the best for you. Believe in him. Hard work without du'a and tawakal is nothing. He is the ones who give us the success. He is the ones who determined everything for us. 

Thanks for reading anyway!  

Too Much Information Tag!

23:58:00

Hello! Lama tak berceloteh kat sini. Maklumlah otak ni bersarang dah. Idea untuk menulis tak datang-datang pula. Walaupun hati ni nak sangat update benda baru. Kalau boleh every week! Actually Nas nak buat short story, tapi itulah, idea tu tak datang-datang. Mana nak berkembang otak kalau 24 hours main game. yes, I main game. You could say I'm a gamer or whatever. haha. yeke?

Pagi tadi, hidayah idea baru je berlabuh di pelabuhan minda Nas. hiperbola gile pompuan ni. Bisik anda di dalam hati. Ada orang bagitahu Nas pasal TMI Tag. TMI Tag ni Q&A kind of post. Nas ada 50 soalan untuk dijawab.Harapnya korang baca Q&A ni dengan kesabaran yang tinggi, sebab post ni gerenti panjang meleret. Tapi Nas rasa this post would be fun to read! Moreover, you guys would know me better after reading this post! Nas pun tak cerita pasal diri Nas sangat. So, enjoy!
* soalan ini dalam bahasa inggeris, tapi Nas nak jawab dalam bahasa ibunda kita. Nas tak reti sangat nak spaking-speaking ni. hehe..*
Q1: What are you wearing?
Disebabkan holiday Nas tidak se-gah orang lain yang pergi travel lah makan angin lah, Nas lebih bertapa di rumah. Jadi Nas pakai t-shirt and seluar track je. Comfy!

Q2: Ever been in love?
baru soalan no 2 dah bagi soalan maut! cehh! to be frank, yes... jangan tanya lebih, that's all I wanted to say.

Q3: Ever had a terrible breakup?
yes. lesson that I got, don't ever falling in love with a playboy! k, bye .

Q4: How tall are you?
Nas ketot jer. 152 cm. harapan untuk tinggi lagi dah pupus. Tapi kalaulah ada keajaiban.. I would be so happy!

Q5: How much do you weigh?
45 kg last time Nas timbang. Entahlah bertambah ke tidak. Macam bertambah? Yelah, hari-hari dipam-pam masuk makanan dalam perut ditambah lagi dengan aktiviti tidak sihat yang berpanas punggung duduk 24 jam mana tak bertambah kan?

Q6: Any tattoos?
nope and never.

Q7: Any piercings?
nope. Nas tembak pun belum.

Q8: OTP?
This might be weird, but they are so cute! Sarang and Yuto


 Q9: Favourite show?
The return of superman! awww, I love kidss

Q10: Favourite bands?
EXO and B.A.P Alright, now you can say I'm a kpopper or whatever.. But, actually I'm not that fanatic kpopper!

Q11: Something you miss?
my bestfriend time sekolah rendah.

Q12: Favourite song?
Nas selalu dengar macam-macam lagu. Tapi, baru-baru ni lagu B.A.P skydive. Itu pun untuk beberapa kali pastu dah bosan. Dengar lagu lain pula. Bila dengar balik, suka lagi. ermmm, cemtulah.

Q13: How old are you?
15 years old.

Q14: Zodiac sign?
pisces

Q15: Quality you look for in a partner?
Paling utama semestinya yang mampu memimpin diri ini lebih dekat kepada ilahi. Wajib ada ialah kejujuran, kesetian, pembersih dan PENYABAR. Nas buat huruf besar sebab itu sangat sangat sangat sangat penting.

Q16: Favourite quote?
"Reality is crueler than you think" - Yoshimoto-sensei. haha, ini takdelah melekat macam cap gajah dalam hati Nas. Ini pun diambil daripada salah satu dialog dalam drama jepun 'Kazoku Game'. Honestly, I don't know what is my favourite quote is. Sebab Quote ni Nas hanya akan mencari bila ada masalah dan selalu bertukar2.

Q17: Favourite actor?
Beto Kusyairy. Dia tak hensem, tapi suka tengok dia berlakon.


Q18: Favourite colour?
Purple, hijau, putih.

Q19: Loud music or soft?
Ikut keadaan.

Q20: Where do you go when you're sad?
Nas kalau nak meluahkan apa-apa perasaan pun Nas akan tulis dekat diary. Bagi Nas itu sudah cukup memuaskan!

Q21: How long does it take you to shower?
Selalunya 15 minit. Kalau nak menyental-nyental hampir sejam. Kalau kat hostel pula paling cepat 30 minit termasuk basuh baju. yup, with hands.

Q22: How long does it take you to get ready in the morning?
tak tengok jam. Mungkin 15 minit?

Q23: Ever been in a physical fight?
Yes, dengan kakak. Gaduh tarik-tarik rambut depan tangga sebab dia tu sangat annoying dan tak sensitif dengan perasaan orang.

Q24: Turn on's?
seronok untuk berbual, baik dan fikir dulu sebelum cakap.

Q25: Turn offs?
merokok, mulut laser, talam dua muka.

Q26: The reason I joined blogger?
Because I love to share something that I know and what I felt. Tambahan pula, Nas suka menulis jadi cocok sangatlah kan?

Q27: Fears?
dengar atau baca pasal hari kiamat.

Q28: Last thing that made you cry?
Lepas jawab kertas Matematik. AHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Q29: Last time you said you love someone?
Tak ingat.

Q30: Meaning behind your blog URL?
nasihattermasyhur diambil daripada maksud nama Nas sendiri. Naseha Syahira

Q31: Last book you read?
Art of Deception by Jerry D.Gray

Q32: The book you're currently reading?
Impiana: Perangkap Pertama by Ain Maisarah. This is my second round I guess??


Q33: Last show you watched?
10 deadliest snake in Malaysia? Tu kot tajuknya. LOL

Q34: Last person you talked to?
my sister

Q35: The relationship between you and the person you last texted?
closefriend

Q36: Favourite food?
ice cream? makanan lah tu kan? hehh

Q37: Place you want to visit?
Japan and Makkah

Q38: Last place you were?
Aeon big

Q39: Do you have a crush?
tak tahulah si dia itu dikira crush atau minat je. entah, malas nak fikir.

Q40: Last time you kissed someone?
my younger sister. hari-hari cium dia walaupun dia menyampah. Padan muka dapat kakak macam ni! hahahaha *gelak jahat

Q41: Last time you were insulted?
hari-hari oleh kakak sendiri. Dia kan laserrr. nyampah aku

Q42: Favourite flavour of sweet?
Apple and milk strawberry.

Q43: What instruments do you play?
guitar maybe? boleh main dua lagu je lah. But I really want to try caklempong!

Q44: Favourite piece of jewellery?
bracelet.

Q45: Last sport you played?
jogging? kira sport ke?

Q46: Last song you sang?
Silent scream - Anna blue. Adik beradik Nas suka dengar lagu tu. Nas tak suka. Tapi sebab semua asyik nyanyi, Nas pun terikut-ikut.

Q47: Favourite chat up line?
takde. hehh

Q48: Have you ever used it?
no, because I don't even think about it.

Q49: Last time you hung out with anyone.
my family. Pergi MAHA 2016 di Serdang. Masih boleh pergi lagi bagi yang tak pergi lagi.

Q50: Who should answer these question next?
KORANG! sape yang naklah. Kalau ada yang nak tu bolehlah comment kat bawah. Dapat juga menaikkan trafik blog korang kan kan? hehehe

Movie Review

MOVIE REVIEW : I AM A HERO

06:44:00


ASSALAMUALAIKUM

Selepas dunia digembar-gemburkan tentang filem zombie 'Train To Busan', hari ni Nas nak recommend korang tengok filem yang lebih kurang sama dengan TTB tapi lebih epic, menakutkan dan penuh dengan darah!

Don't judge the film by it's title!
SINOPSIS
Filem ni mengisahkan tentang Hideo Suzuki, seorang pembantu pelukis komik a.k.a manga yang berumur 35 tahun. Hideo Suzuki tersekat dalam hidupnya yang penuh dengan cabaran, gaji yang Hideo dapat tidak setimpal dengan kegigihannya dalam bekerja, impian Hideo untuk terbitkan komik masih lagi tidak tercapai walaupun sudah berkali-kali mencuba nasib. Tidak cukup dengan itu, hubungan Hideo bersama teman wanitanya iaitu Tekko semakin renggang, berpunca daripada pekerjaan Hideo dan keadaan Hideo yang menumpang tinggal di rumah Tekko.

Pada suatu hari, dunia diserang oleh virus ZQN yang akan menukarkan manusia menjadi homidical maniacs atau senang cerita macam zombie. Manusia yang terkena virus ini akan membunuh dan memakan sesiapa yang berada dekat dengan mereka. Berbekalkan senapang, Hideo cuba untuk menyelamatkan diri. Hideo bertemu dengan orang-orang yang tidak dikenali yang turut sama cuba untuk kekal hidup. 

GENRE
Horror, Psychological, Thriller, Gore. (Gore tu Nas tambah)

BARISAN PELAKON
 Yo Oizumi, Kasami Arimura, Masami Nagasawa

DURASI FILEM
2 Jam

NASIHAT
Jangan makan atau minum semasa menonton filem ini.
Sesiapa yang tak tahan darah-darah ni dah boleh undur diri. Kalau berani, silakan dan ENJOY!
Mungkin ada benda geli-geli. Sabar dan istighfar.

RATE 
Nas bagi 4/5 bintang! 

Actually filem ini diadaptasi daripada manga yang bertajuk sama juga iaitu I am a Hero. Nas puas hati tengok cerita ni dan kadang-kadang macam.. aggghhhh, sesak nafas tengok citer ni! oh ye, zombie dalam cerita ni pula lain sangat daripada zombie Train to Busan sebab dalam citer ni ada zombie yang boleh lompat setinggi 7 kaki! and zombie ni boleh cakap tapi setiap satu zombie tu cakap benda lain.

SCENE REVIEW





KPOP Talk

LIFE AS A KPOPPER

19:43:00

Everyone knows KPOP. Daripada budak tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, makcik-makcik dan pakcik-pakcik serta ostad dan ostadzah semua tahu. To be honest, Nas pun KPOPPERS. pfffffffffttttttttttt!!

Well, actually mula mendaftar sebagai ahli pada tahun 2012 atau lebih spesifik darjah 5. *Teruk betol aku* Tapi, Nas kenal Korea masa darjah 3 atau 4. Nas pun tak ingat. Tu pun sebab kawan perkenalkan cause time tu famous cerita Boys Over Flower. Kawan-kawan Nas memang fanatik, fangirling dengan cerita tu. Tak habis-habis cakap hensem hensem bagai.. Nas pun try tengok and sorry to say, itu bukan lauk Nas time tu. Style rambut yang pelik-pelik *bagi Nas time tu lah* memang tak hensem langsung! Lagi-lagi rambut Gu Jun Pyo. 


Tahun berganti tahun, tibalah tahun 2012. Tahun Nas mendaftarkan diri. Asbab yang mendorong Nas menjadi kpoppers ialah kakak Nas sendiri. Tapi percaya atau tidak, sekarang Nas seorang je yang kpoppers. Kakak Nas Otaku. Cittt!!! 

Semuanya bermula bila kakak Nas suruh tengok B.A.P debut. Lagu 'Power'. Kakak Nas dah fangirling dah time tu. Dia cepat-cepat sebut "ni akak punya!!" sambil jari telunjuk menunjuk ke arah seorang lelaki bermata sepet yang sedang rap dengan kelajuan super sonic yang Nas tak faham ape ke benda die sebut. Shock! Yes I am. Laju giler baiii.... Tapi time tu fangirling pun, terpesona je. Nas pun dengan rileks jawab "ambillah, tak nak pun".

Kakak Nas tak mengalah. Dia tunjuk lagi satu boyband. EXO. Debut juga dengan tajuk lagu 'MAMA'. Ok, ini Nas tumbang. Seriouslah! Mula-mula MV dia cam creepy plus mystery semua benda bagai. Pastu lagu die rancak walaupun tak faham! Die cam WOW! Jadi Nas pun termelekatlah dengan EXO dan daftar pula menjadi ahli EXO-L. *sampai sekarang, agagagaga*



Tahun 2012 merupakan tahun fangirling gile tak ingat dunia. 2013 pun same. Ingat lagi, Nas ada kawan yang minat EXO juga dan kami saling berebut siapa tahu lebih banyak pasal EXO. Yeah, I know it's sound so silly. Kanak-kanak ribena kan? Bila dah makin matang ni terfikir, fanatik sangat buat ape, bukan die kenal pun. Ntah-ntah pandang pun tak hingin! Nas pun pernah boikot sasaeng fans. 
sasaeng fans lebih berbahaya daripada kpoppers sebab diaorang fanatik sangat sampai satu tahap pecah masuk bilik kpop idol dan curi barang diaorang termasuk spender/boxer 

Hari-hari Nas melekat kat depan TV, nak tengok M Countdown. Seolah-olah ada daya tarikan magnetik yang luar biasa. Macam ada yang memanggil-manggil gitu. Ala, macam zaman sekaranglah. Nak berenggang dengan phone pun tak boleh. Acah jer nak lepak kat kedai mamak, nak borak-borak kan? Tup tup borak ngan fon juga! Ok, dah melalut. Nas pun selalu buka google image usha bias kesayangan lah sangat sambil tersenyum sorang-sorang macam orang tak waras. Hafal lirik lagu. Ingat semua muka dan cuba cari perbezaan muka diaorang. *biasalah, muka band2 korea kan cam nak dekat sama semua* Usaha beb! Paling susah nak beza time tu Chanyeol dengan Baekhyun.


Lagu-lagu diaorang semua salin sebab nak nyanyi hari-hari. Beli majalah epop yang berharga RM4 semata-mata nak baca gosip pasal diorang dan nak dapatkan poster. Waktu tu berangan nak tampal kat biliklah, jadi hari-hari dapat tatap. Tuihhh. Tapi, seriouslah, Nas dapat poster tu~ Lepastu beli baju diaorang. Nas ada 2 t-shirt and 1 sweater. Pastu beli phone keychain gambar diaorang. Actually gambar dia tak cantik sangat tau. Tapi sanggup beli semata-mata nak tunjuk Nas ni EXO-L dan akan sentiasa support diaorang.

Tahun lepas, EXO buat comeback lagu 'Call Me Baby'. guess what? Nas belajar choreography tu kott. Dan Nas sangat gembira plus bangga dapat menari lagu tu dari awal sampai habis. Tapi time ni dah tak gila sangatlah. Group idol yang baru-baru debut pun tak tahu sangat. Tahun tu jugalah, Nas membuat pengorbanan yang bagi Nas berat gile iaitu buang keychain EXO yang Nas beli. Waktu-waktu tu jet2 nak tinggalkan dunia KPOP. Yelah, Nas lalai sangat. Astaghfirullahalazim... 

geleng kepala 10 kali. ok, stop.

Kalaulah korang tengok macam mana rupe KPOPPERS, mashaallah dah macam penghuni Hospital Bahagia. Hari-hari bahagia. Pandang orang, tiba-tiba menyanyi. Dah habis nanyi menjerit macam orang histeria. Pastu jerit kuat-kuat "AHHH, HENSEMNYA!!" Bila dalam kereta, terdengar lagu kpop kat radio, buka kuat-kuat dan mula menyanyi sambil berangan seolah-olah berada di konsert kpop. Dalam gallery banyak gambar bias. Lagu banyak lagu kpop. Nyanyi banyak lagu kpop. Everything is KPOP!!!

fuhhh~ lap peluh...


Alhamdulillah, Nas tak gile sangat dah. Kira waras jugalah. Tak gila cam dulu. Nas dah boleh checkout daripada Hotel Bahagia. Cuma sekarang obses sikitlah dengan drama 'Sweet Stranger and Me'

Ok, sape layan cerita ni angkat kaki!! *sambil menulis aku turut mengangkat kaki, dan syndrome fangirling aku kembali menular di dalam salur darah arteri dan vena*

Jadi, siapa rasa tengah menghidap penyakit ni bolehlah comment supaya kita sama-sama jadi gila. agagagagaga! 

#aku_gurau   peace! 



GIVEAWAY PENGHARGAAN SA-VIORS

16:52:00



Silalah join giveaway ni sebelum giveaway ni tamat. Katanya tamat pada bila-bila masa je~ btw, Nas tak kesah dapat hadiah apa, kecuali yang last tu! hehehehe... semoga tuah menyebelahi aku kali ni. huhuhu T^T

Nama blog: Naseha Syahira
Email: naseha.syahira@gmail.com

Positive Vibes

19:40:00

ASSALAMUALAIKUM

Hi. Actually Nas sedang dalam dilemma. As you guys know, PT3 dah habis. So, now is the time I need to decide whether I want to stay at my current school atau ke sekolah yang lebih baik? Bila Form 4 nak ambil aliran sains atau akaun? Nas pasti semua orang pernah menghadapi benda ni.

Nas ada banyak cita-cita. I have 4. Nas nak jadi pensyarah/guru, dietition, financial accountant and penulis. Sejak Nas balik semalam daripada hostel, Nas gigih explore apa itu dietition and accountant. Kebanyakan orang yang bagi talk pasal pemilihan kerjaya kat sekolah Nas kata, kita mesti spesifikkan kerjaya apa yang kita nak. Matlamat apa yang kita nak. Jadi, sebab tu Nas buat research untuk pastikan betul ke Nas boleh buat?
Pasal jadi penulis tu, Nas tak fikir sangat sebab itu hanyalah sebagai hobi.
 Secara jujurlah, Nas nak gila pindah sekolah sebab nak lari daripada budak-budak yang mencemarkan nama islam kat sekolah Nas. * I don't want to mention it* Dia rasa cam menyampahlah tengok diorang. Astaghfirullahalazim. 

Nas pun searchlah sekolah-sekolah agama dekat KL and Selangor. guess what? I don't think I'll move there. sebab pertama ada dua buah sekolah ni yang sering berlaku masalah air. So, Nas tak boleh kalau tak mandi atau tak basuh baju selepas seharian berpeluh. Jadi buhbye! Sekolah-sekolah lain pula lebih jauh daripada sekolah Nas sekarang. Nas tak sampai hati nak menyusahkan mak ayah. Nas sendiri nampak pengorbanan mak ayah yang hantar kakak Nas belajar jauh-jauh. So, NO!

Jadi Nas buat keputusan untuk teruskan belajar di sekolah Nas sekarang. Well, takdelah teruk sangat. Still sekolah kluster. * I don't want to brag. yeke? hehe* Tapi betullah, Nas sendiri fikir cam " sekolah ni dapat kluster? haha, aku mimpi ke?" well, satu mungkin sebab result Nas yang cam entah hape-hape but still dapat top 10 student dalam form nampak cam budak sekolah ni tak genius cam MRSM and SBP or other sekolah kluster. but still adalah senior sekarang yang otak dia gila genius sampai mostly anugerah dia yang kaut. And dia setiap masa belajar. I mean, bukanlah yang dalam buku teks semata tapi ilmu lain juga. Termasuklah pasal otak manusia!! I adore her~ aahhhh

kalau ada mana-mana sekolah MRSM or SBP yang nak disuggestkan bolehlah comment. I need your help!
 Pasal kerjaya. I guess I will be a financial accountant. Dietition, Nas kena ambil sains right? Berdasarkan ujian RIASEC, Nas dapat Social, Artistic and Conventional. I'm not an investigative type. Nas pun lebih minat pengiraan daripada sains. So, aku akan jadi financial accountant!!

Nas dengar-dengar, orang melayu ni susah nak dapat kerja kalau jadi accountant. Serious, I'm scared. Tapi rezeki itu ada dimana-mana right? Dan Allahlah yang bagi segalanya. Jadi, kita sebagai manusia jangan pernah berputus asa untuk meminta dan berusaha untuk dapatkan apa yang kita nak. No matter how hard it is, I'll never stop! Because that's not what muslim suppose to do. Eventhough memang dah buntu sangat, there's still a way. Dua'. Itulah senjata yang paling kuat. Rezeki itu Allah yang beri. Yang penting, kita mintak. Jangan nak sombong sangat.
Pada sesiapa yang berkerjaya sebagai seorang akauntan, bolehlah comment untuk bagi sikit ilmu kat budak kecik cam Nas ni. I really need help right now. *sob sob...

KPOP Talk

MARATHON

21:27:00

Hello guys! ufufu.. sorry, dua hari ni Nas macam orang gila sikit. Well, nak bagitahu semua yang Nas sedang marathon Korean Drama. Tajuk cerita is "W". Nas yakin ramai dah tengok cerita ni, especially kpoppers dan fan drama korea. Dekat sekolah Nas sekali pun sama-sama gila tengok cerita ni. Kadang-kadang gelak sorang-sorang, senyum sorang-sorang.. (I know that feel bruhhh) 

At first rasa cam " haloh best sangat ke cik kak oi! Layan Mob Psycho 100 lagi best! "

p/s: Mob Psycho 100 ialah anime. I recommend you to watch it!

Actually lepas tengok kegilaan dorang tu rase nak try tengok. Dan macam biasa Nas sering terlupa sebab masa tu sedang gila tengok anime. Ditambah lagi dengan pemikiran yang mengatakan drama korea ni banyak cintan cintun plus nangis-nangis. And paling tak suka scene kisssss. 

Macam yang korang tahu, Nas baru sahaja habis PT3, alhamdulillah. Dan Nas pun cuti tanpa izin sampai hari ini ( to be more specific, 3 hari cuti tambahan). So, masa yang banyak ni Nas pun marathon. Actually baru start semalam and sekarang dah sampai episode 10. Gila kan? Yes I am. Mak Nas sendiri fikir Nas dah gila. Sorry Mama... Nas memang macam ni. 

W sangat unik. Plot dia gila gempak. It just, kalau tak banyak scene kiss I guess it better. Nas boleh kira, rasa lebih 5 kali diorang kiss. Dan Nas tak faham asal orang suke tengok scene kiss? Sweet? errrr.. more to disgusting in MY OPINION.

By the way, siapa tak tengok lagi. Silalah tengok sebab korang akan sukakannya. 


PENGUMUMAN!

Inshaallah lagi seminggu ni, lepas Nas balik daripada penjara (hostel) Nas akan buat my first GIVEAWAY! Hadiah, inshaallah best.. Hadiah ini bukanlah topup or whatever. Tapi hadiahnya ialah SATU SET NOVEL. Novel apa? Nanti Nas akan uar-uarkan secara rasmi bila dah balik nanti. Nas sangat-sangat berharap readers akan support sebab this is my first time buat giveaway!! 

Islam talk

PELAJARAN #1

05:14:00

Ingat lagi aku pernah kata...

"weyh, lagi 40 hari je weyh!!"

Tanpa sedar, 40 hari dah jadi 10 hari.

Ingat lagi cikgu kata..

"Sekarang awak kata lagi 2 minggu.. awak pun buat latihan.. tiba-tiba, alamak lagi 10 hari!"

Dalam pada aku terfikirkan pertempuran yang bakal aku tempuh, aku terfikir. Seolah-olah tanda-tanda kiamat tu dah berlaku. Semakin hari, kita rasakan masa itu semakin laju. Timbul keinsafan dalam diri. Ada seorang sahabat bercerita, guru tuisyen dia kata..

"Cuba awak bayangkan, PT3 ni macam hari kiamat. Tapi bezanya, awak tahu bila awak PT3. Tapi kiamat?" 

p/s: lebih kurang cemtulah

Aku pun insaf lagi. Apa je persediaan aku? Untuk PT3 pun aku bersedia last minute. Inikan pula hari kiamat. Kau rasa, kalau hari kiamat allah dah beritahu tarikhnya bila, mesti ramai manusia akan bersedia last minute. Yelah, buat apa awal-awal. Enjoylah dulu. Ada bukti dah pun. Orang sekarang kata apa?

"Ala, muda lagi. Nanti dah tua insaflah!"

Apa boleh buat? Umat akhir zaman memang macam tu. Even budak sekolah agama. Aku yang bersekolah agama pun tak percaya sangat dengan perangai budak sekolah agama. Kadang-kadang rasa macam nama AGAMA dekat signboard sekolah tu, aku nak tendang! Buat apa memburukkan nama islam? 

Aku lagi sedih dengan orang yang tahu ilmu agama, tapi tak pernah nak amalkan. Ada ilmu tapi pekak! buta! berjawatan sebagai BADAR sekalipun, couple jugak. Ikhtilat tak payah cakaplah. Dengan orang yang sedang memberi ilmu, TAK HORMAT LANGSUNG. 

Sedangkan Rasulullah pun hormat pada seorang yang bukan islam sebab pernah mengajar nabi sesuatu.
Kadang-kadang aku kecewa dengan diri sendiri. Aku sedar apa yang diorang lakukan ialah satu dosa. Tapi apa sumbangan aku pada islam? Kenapa aku tak cuba ubah diorang dengan kuasa atau kata-kata! Aku sendiri tidak mempunyai keyakinan diri. Macam mana? Aku hanya mampu membenci.

Daripada Abu Sa'id Al Khudri radhiyallahu anhu dia berkata " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda ' barangsiapa di antara kalian yang melihat kemungkaran, hendaklah dia merubahnya dengan tangan. Apabila tidak mampu maka hendaklah dengan lisan. Dan apabila tidak mampu lagi, hendaklah dengan hati. Sesungguhnya itulah selemah-lemah iman' " (H.R Muslim)
betapa lemahnya iman aku. Andai semua manusia macam aku, musnahlah manusia! Sebab bala Allah bukan hanya pada orang yang derhaka pada allah. tapi orang beriman akan turut kena. Konklusi?




Random

PRESSURE OR MOTIVATION?

14:23:00

Masa itu ibarat pedang, Jika kamu tidak memotongnya, Ia akan memotong kamu.
-Imam Shafie-
 Sekarang Nas merasakan Nas sedang dipotong oleh waktu. eceh ceh.. feel habis mak ni! Mana tidaknya, lepas cuti penggal ni, lagi 2 minggu Nas akan menduduki PT3 yang sebenar ye olls, takde lagi trial2! Semput Mak!! 


PRESSURE OR MOTIVATION?

Masa Nas menaip entry ni jam menunjukkan tepat 4:37 pagi. Sebelum nak mengumpat tu dengar dulu penjelasan mak ni. Asal aku bermak-mak ni? Actually, Nas baru sahaja selamat sampai di Kuala Lumpur daripada Johor Darul Takzim. Nak tidur balik rasa malas sebab dah melantak dalam kereta. Sepanjang perjalanan pula asyik topup perut. Tidur + perut penuh = SYOK GILE! 

Sebelum bergerak balik, Nas bersalaman dengan makcik-makcik, atuk nenek semua. Nak dijadikan cerita, makcik-makcik Nas semuanya cikgu sekolah menengah. Maka bermulalah sesi soal menjawab di situ. 

"Nanti nak pindah mana?"

"Nak masuk MRSM tak?"

"Haritu Sains trial dapat berapa?"

"Dah tahu kan untuk dapat A kena 85 ke atas?"

Maka, Nas pun menjawab dengan hati yang berdebar, perut daripada buncit terus kempis macam tak makan seminggu, mata macam nak terjojol keluar! Paling rileks nak jawab soalan ' nak masuk MRSM tak ' . Nas jujur lah, tak nak masuk MRSM. Asal? Sebab paling utama Nas nak belajar kat sekolah agama je. Nas selesa dan suka duduk dalam suasana tarbiah gitu! Yelah, iman pun kadang-kadang nak tumbang, kadang-kadang tegap gitu. Biasalah manusia. Tapi, untuk jaga iman, duduk dalam suasana tarbiah. Dijamin terjaga. Inshaallah..

Bila Nas jawab cemtu, makcik cakap, "eh, MRSM ULUL ALBAB kan ada! kat gemencheh. dekat je kan?" Sekali lagi, SESAK NAFAS.... Nak sekolah agama, tapi nak hafal quran cam takut-takut sikit. Sebab bila kita dah hafal quran, tak boleh lupa. Nanti dosa. Jadi Nas senyum jelah. Tiba-tiba ayah Nas pula cakap "Kalau Sya masuk MRSM pecah rekodlah. Kakak MRSM, Sya pun MRSM" 

Runtun jiwaku tatkala mendengar bait-bait perkataan yang keluar dari mulut ayahanda
Nas tidak sepandai kakak Nas. Nas mungkin tidak serajin kakak Nas. Kalau nak dibandingkan markah peperiksaan, terang lagi bersuluh, dia lebih hebat. Kata-kata itu membuatkan hati ini disuntik dengan perasaan gentar. Nas sendiri tak tahu, adakah itu sebagai tekanan atau suntikan motivasi supaya Nas jadi macam kakak Nas.

Tapi memang daripada dulu, dialah inspirasi Nas. Time kecil, dialah yang start melukis komik. Nas jeles dan mula belajar buat komik. But still, tidak secantik dia lukis. Lepas tu, UPSR dia dapat straight A. sekali lagi Nas menjadikan dia sumber inspirasi. Tapi, Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Nas tersungkur 1 subjek. Orang kata, kena bersyukur atleast 1 B. Itu kira pandai jugalah. Tapi, air mata ni tak mampu nak berhenti langsung! Perasaan cemburu, sedih, marah, kesal semua ada. 

Sekarang, Nas masih menjadikan dia inspirasi. Sebab PMR, dia dapat straight A! Nas nak jadi macam dia. Tapi dengan result sekarang yang nampak macam orang tak berpelajaran ni, rasa macam jauh sangat nak menggapai setinggi bintang tu. Kadang, rasa nak berhenti mengharap. Tapi bila ingat mama dan papa, hilang benda tu. Nas ingat pengorbanan diorang. Takkan Nas nak bagi result cikai macamtu.

namapak muka I dalam keterpaksaan LOL.. dia paksa -,-
Sebelum mengakhiri entry ni, tadah tangan jap buleh? Orang kata, siapa yang mendoakan kebaikan untuk orang lain,  Inshaalah allah akan beri kebaikan yang sama untuk kita.
" Ya allah, berilah Naseha Syahira 11 A dalam PT3, permudahkanlah dia untuk belajar dan titipkanlah kerajinan dalam dirinya. Aamiin "

TQ. NASEHA SYAHIRA

Random

RANDOM STUFF

07:06:00

ASSALAMUALAIKUM

Lama betul tak berceloteh kat sini. Ghinduuu! Btw, buat pengetahuan semua, Nas baru sahaja lepas menghadapi Trial PT3. Penat bhaiii.. Rasa cam bukan 4 hari. Tapi, sebulan! (yo yo oh jerr..) Tapi seriouslah, bibir yang dahulunya sering tersenyum hilang mekarnya. Tak boleh senyum beb sepanjang trial tu. Fake smile boleh arr.. 


Nas nak bagitahu yang sepanjang Nas trial tu Nas kapel. ufufufu.. Nas dengan dia tak berenggang langsung! Bangun pagi tengok dia, lepas exam tengok dia, petang sampai malam tengok dia! Siapa dia? BUKU!! stress betul dating ngan dia ni. Tapi Nas tak pernah benci dia... Nas sayaaaang dia.
Daripada Abu Bakar r.a meriwayatkan Rasulullah ada mengatakan " Jadilah kamu seorang yang alim, atau orang yang belajar ilmu agama, atau orang yang gemar mendengar ilmu agama dengan teliti, atau menjadi orang yang mencintai ilmu dan ahli ilmu. Dan jangan kamu menjadi orang yang kelima, yang mana kamu akan binasa. Kelima ialah kamu membenci ilmu dan ahli ilmu" (HR Tabrani)
Oleh itu, jangan sesekali kita benci ilmu! Walaupun kita rasa sesuatu subjek itu susah! Ingat, ini Rasulullah yang cakap. 

Sepanjang trial ni pun satu keajaiban berlaku. Nas mampu lawan rasa ngantuk. Padahal kalau kat kelas, dah angkat bendera putih dah.. Diharapnya, keajaiban ini akan berkekalan sampai bila-bila. heheh..

Guys, actually ada benda nak dibincangkan ngan korang. Nas fikir nak buat "GIVEAWAY" and hadiahnya ialah " SATU SET NOVEL IMPIANA" yakni ada 4 buah buka karya "AIN MAISARAH".  Buku ni mengisahkan tentang sebuah syarikat yang akan menjadikan semua impian tercapai DENGAN CARA APA SEKALIPUN. (baca tulisan besar tu banyak kali) kisah ini bermula dengan Shasha, ahli wannababes yang mendaftar di syarikat tersebut untuk menguruskan badan. Nas bagi sinopsis k?
IMPIANA : PERANGKAP PERTAMA
Dahulu The Wannababes paling popular, Si kacak Fahrin terkenal sombongnya, Mimi Monira yang paling derita, malah ramai yang jadi mangsa. Sepuluh tahun menginjak pergi, Warga Sri Bangsar bertemu kembali. Malam alumni menjadi saksi, terserlah semua penampilan diri. The Wannababes tidak semua sempurna, Fahrin juga hilang angkuhnya, Mimi Monira kurus bergaya, buat semua tertanya-tanya. Bermula episod Syarikat Impiana, tiga bulan tertunai segalanya, masing-masing teruja mencuba, mahu melihat bagaimana kesannya. Shasha menjadi pendaftar pertama, Mimi Monira menjadi panduannya, impian mahu kurus begaya, tanpa sedar mengundang sengsara. 
IMPIANA : TIADA JALAN KELUAR
Selepas Shasha tercapai impiannya, Fahrin pula nekad mahu mencuba. Syarikat Impiana jadi harapannya, moga tabiat dapat dilupa. Tabiat merokok mahu dibuang, demi untuk isteri tersayang, Impian didaftar mengundang malang, mujur nyawa tidak melayang. Linda sudah mulai bosan, berpuluh tahun hidup kemiskinan. Walaupun sudah ada kerjaya pilihan, namun hidup tiada perubahan. Linda mahu menjadi kaya, sejuta ringgit dalam masa tiga bulan. Impian didaftar harap berjaya, diabai segala bentuk amaran. Mungkin semua sudah terlupa, jerat Impiana jerat yang nyata, sekali endaftar ada bayarannya. namun tidak ada jalan keluarnya. 
IMPIANA : MISTERI TERBONGKAR
Shasha, Fahrin dan Linda sudah terlepas, Nana dan Paie pula terbabas. Sekali terbabas, takkan terlepas, tunggu sahaja surat dibalas. Tunang Nana pula dirampas, oleh kakaknya yang tiada belas. Luka di hati mula berbekas, impian diminta dendam berbalas. Akademi Popular bermula lagi, harapan Paie menjadi selebriti. Mahu popular seantero negeri, akhirnya menjerat diri sendiri. Mujur Fasha rasa kasihan, impian didaftar mohon dibatalkan. Tanpa tahu impak balasan, mereka bertiga jadi buruan. Syarikat Impiana kembali lagi, melaksanakan misi mengikut polisi. Mampukah mereka melepaskan diri, atau akhirnya harus mati.
IMPIANA : FINALE
Dalang Impiana sudah diberkas, namun kesannya tetap berbekas, ketenangan hidup pernah dirampas, bersyukur semua sudah terlepas. Kini terungkai setiap cerita, kisah Tengku Affin dan juga Ina. Masih adakah penghujung bahagia, sekiranya Fazura pilihan Bonda. Linda yang sudah menjadi kaya, tetapi hilang segala-galanya. Apalah makna kemewahan miliknya, sekiranya di hati tiada cinta. Mimi Monira mahu tampil bergaya, impian sudahpun menjadi nyata, Syazel yang dipuja sudah berpunya. Mungkinkah tidak ditakdirkan untuknya? Dendam Nana sudah terbalas, kerana hilang tunang yang dirampas. Tiada guna impian yang terlunas, bila hidup sudah tidak bebas. Amir dan Fasha menuju ke hari bahagia, untuk berkongsi hidup selama-lamanya, semua masih berdebar di dada, sebelum tiba hari perbicaraannya. Apakah nasib Syarikat Impiana? Mampukah semua orang terlepas darinya? Ketahui segalanya dalam pelabuh tirai siri terakhir Impiana!
Nas bagi cerita ni 4/5 bintang! Which is not bad and bukanlah budak-budak sangat pun ceritanya. Sangat best! Rugi tak baca!! Nas nak pendapat semua, sama ada, korang nak join atau tidak giveaway ni. Mohon comment ok?
sekian, NASEHA SYAHIRA

Designing Blog

RANDOM : NEW LOOK

23:39:00

Macam yang korang nampak, Nas dah design baru blog Nas. Mesti orang fikir "Rajin betul kau nak edit-edit blog! Bukan hari tu dah edit ke? Haritu pun dah lawo!"

design blog lama

Actually, cerita dia macamni. Nas fikir nak tukar template baru. Sajelah nak nampak macam blog wanaseoby and nurul rasya yang cantik gilo y'all! 

Nas pun godek-godeklah tutorial nak tukar template. Mula-mula asyik tak jadi je. Tapi Nas bukanlah golongan orang yang mudah putus asa. (bukan bangga tau). Jadi Nas keep trying akhirnya menjadilah. Tiba-tiba kan, nampak BURUK BEBENOR template yang Nas guna. Haa, mampos! 

Nak dijadikan cerita, html asal blog yang Nas download hilang! Entah hilang ke folder mana pon tak tahu! Akhirnya Nas pun terpaksa buat balik. Maka terciptalah blog serba purple entah hipster ke dok. Aku pun tak reti berhipster-hipster bagai! Lawa dok? huhu..

Btw, singgahlah tutorial Nas buat tu. Bersarang burung dah kat situ! Inshaallah Nas buat lagi banyak-banyak tuto ok?! 

p/s: baca nie " Ya allah, berikanlah kejayaan didunia dan diakhirat buatku dan Naseha Syahira binti Md Razali.. Aamiin.. " TQ AWAK! 

Naseha Syahira

Random

It's Hurt!

22:38:00


Birthday? *smirk* Birthday is a day that we as a human being would feel 'Happy'.
Yes, I agree with that.
But, for 15 years I life in this world, not once I feel so terrible. I mean a worst birthday.
But, this year, the 15th birthday... 
It was the worst birthday ever!

Semuanya bermula dengan pagi yang sangat indah. Well, hari cuti. Of course hari yang indah. Hari itu menjadi kurang indah sebab tak dapat sambut di rumah. Bangun pagi, buka loker sebab nak bersiap untuk sarapan. Tiba-tiba nampak ada birthday card melekat macam spiderman kat depan loker. Bibir pun mula tersenyum. Sekali tengok dah tahu siapa yang bagi. Dialah sahabat Nas dunia akhirat. Inshaallah.. Nas baca dan hayati setiap butir bicara dia. Tersenyum lagi! Ayat dia menyentuh sensitiviti betul.. Ada satu fakta yang dia beri tentang Nas. Dia kata " susah nak tengok Naseha menangis" Nas sengih je.

Tibalah waktu tengah hari. Kawan Nas dari dorm lain datang. Ingatkan dia nak berborak. Rupanya ada benda yang sangat penting dia nak sampaikan. Dia tanya "Nas, kau ada bawa komik ke?" Muka Nas tak payah cakaplah, berkerut. Kalah orang tua. (ceh, takdelah.. hiperbola sungguh) "mana ada aku bawa komik!"

Kawan Nas cakap "yeke? takdelah sebab ada orang kate dia nampak kau baca komik. Pastu dia report kat exco disiplin. Sekarang ni exco nak bagi nama kau kat warden"

Dush! Remuk beb.. Luruh jantung ni. Hati terus berdebar. Tiba-tiba wajah mak ayah Nas muncul. " Ya allah.. apa semua ni?!" Nas cakap kat kawan Nas " Betul aku ada baca komik. Tapi itu budak luar yang bawa. Lagipun, ramai lagi yang baca. Kenapa aku seorang je yang kena?" Kawan Nas geleng je. Dia pun tak tahu. Tapi dia cakap jangan risau. Bukan Nas seorang je yang nama akan naik kat warden. Dia sendiri pun kena tapi atas alasan lain.

Hari itu Nas tak henti-henti menangis. Nas terfikir pasal mak ayah. Ya allah, malu mak ayah aku. Aku tak kesah kalau aku dimalukan. Tapi jangan mak ayah aku. Yang geramnya bila Nas tak buat benda tu  dan orang lain yang baca tak kena. Tiap kali sorang-sorang je, air mata mesti akan temankan. Tak pernah Nas rasa sedih macam ini sekali. 

Malam tu ada perjumpaan form. Perkara pertama yang dibincangkan ialah KOMIK. Macam mana pula dengan bawa handphone, novel semua tu? Kenapa komik menjadi bualan hangat! Telinga ni dengar je orang menyindir. "eii, ada lagi ke orang suka baca komik? haha!" "aku tak tahu siapa yang bawa.. yang pasti bukan dak jemah lah.." (dan Nas bukanlah dari golongan jemah) Hati ni panas je dengar. Nak je bangun dan cakap AKU TAK BAWA! HENTIKAN FITNAH NI! Tapi Nas tiada keberanian. Susah benda tu nak hadir. Hanya untuk masa tertentu sahaja.

Balik dorm, menangis lagi. Senang cerita dari pagi sampai ke malam menangis je. Esoknya masih ada yang menyindir. Tapi bukan pada Nas. Pada kawan-kawan Nas. Pantang Nas bila orang lain libatkan kawan-kawan Nas tentang masalah Nas. Macam menempah pelempang dari aku je!

Tapi disebabkan kes ni, banyak pengajaran yang Nas dapat. 

Dalam hidup, memang akan ada ujian yang akan allah berikan kepada setiap hambanya. Tapi kita yang menentukan sama ada ujian itu membuatkan kita makin dekat dengan allah atau jauh daripada allah. Bila ujian itu hadir, mengadu pada allah. Sebab allah sahaja yang boleh bantu kita. Faham kita! Paling penting hanya dengan mengingati Allah, hati ini akan menjadi tenang.

Jangan bersedih kalau kita diberi ujian. Hadapinya dengan sabar. Kerana mungkin dengan kesabaran itu, Allah mengangkat darjat kita. 

TB Miracles moment!

20:01:00

ASSALAMUALAIKUM

godek sana godek sini, akhirnya jumpa juga bahan nak cerita apa. huhu.. btw, masih ingat tentang syarahan? Nas jadi wakil firqah (rumah sukan) untuk acara Syarahan bahasa melayu. Tahun lepas pun sama.. Nak jadi wakil sekolah tu macam bermimpi jelah kan? *Tapi hati ni meronta-ronta nak!!*

Okey, nak dijadikan cerita pesaing tahun ini sangat hebat berbanding tahun lepas. Semuanya memang berbakat and petah dalam berkata-kata. Kalau tahun lepas seorang je.. eceh! Ingat lagi tak kes Nas tak puas hati dengan seorang budak yang katanya dia mendapat sokongan yang jitu! daripada cikgu? Plus cikgu yang bagi dia teks syarahan. Tapi sebenarnya benda tu tak betul pun.. Nas pun pelik macam mana boleh jadi macam tu. Padahal dia sendiri yang bagitahu orang macam tu? okey, takpe lupakan.. dah maafkan dah pun.

Tibalah hari pertandingan. Budak tu sakit tekak. Tiba-tiba hati ni rasa kesian pula. Terdetik pula macam mana kalau aku kat tempat dia? Dahlah dia tu bersemangat gile! Nas semangat sikittt je.. hehe.. 

Pertandingan dimulakan dengan cabut undian. Nas orang terakhir cabut. Memang nampak macam kau dapat apa pun ni memang takdir kaulah... Tup tup! Dapat undian ke 2. Alhamdulillah.. Budak tu no 1. Menangis-nangis dia. Tapi apa yang hebatnya, dekat depan nampaklah dia yakin! Gaya dah hebat.. semua hebatlah! Nas yang tengok pun berdebar..

bagi support untuk diri sendiri. huhu
Tibalah giliran Nas.. sumpah takooottt time tu. Tapi hati ni tak henti-henti bisik kau boleh! kau boleh! Nas hebat! *sori puji diri sendiri.. ini cara Nas meningkatkan keyakinan diri. ehehe* Akhirnya Nas pun bersyarahlah kat depan tu. Mula-mula fikir ok tau, last-last ada satu maksud ayat quran tu salah. Nas dah fikir, aih... kalahlah camni! Jadi, daripada awal sampai akhir Nas dok tersengih-sengih.. sebab time bersyarahan dah berangan kalah. *pelikkan? lol* 

before bersyarahan.. berdebar tak terkata beb!
Tibalah masa penyampaian hadiah. Waktu tu, Nas fikir Nas dapat no 3 atau 4. Dalam hati ni redha jelah. Nas pun dengar dengan penuh debaran! 

"Tempat ke 4 dimenangi oleh firqah.... TORIQ IBN ZIYAD!!"

Toriq?! I thought she would be the 1st place!! alright 3rd place.. it must be me! *dengan perasaan yang masih kecewa*

"Tempat ke 3 dimenangi oleh firqah... SALAHUDIN AL-AYUBI!!"

What seriously?!! I can't believe it!! time ni Nas punya rasa nak dapat no 1 tu dah bergunung-gunung! Rasa pelik pun ada gak, asal boleh dapat no tinggi-tinggi ni? Kawan-kawan semua dah cakap aku tahu kau boleh buat! lah ape benda bagai..

"Tempat ke 2 dirangkul oleh firqah...."

Time ni hati berdebar cam nak meletup dah.. Hati cakap tolong jangan aku! Ceh, baru sekarang berharap nak no 1 kan? haha.. Tapi apakan daya? Nas lah pemenang tempat ke 2... Berhuhuhulah engkau!

"SALMAN AL FARISI!!"

Nas pun naik pentas ambik hadiah. Gembira gaklah time tu bila disorak kan? *ceh! bukan kau sorang! hehe..*

"Tak lain tak bukan, tempat pertama dirangkul oleh firqah KHALID AL WALID!!"

bergema satu dewan beb bila khalid menang.. wuishhh.. gilo! tapi tak mengapa.. juara keseluruhan masih SALMAN AL-FARISI! 

Itulah ceritanya. Miracles kau tahu! Bila kau buat benda tak betul dan kau tengok orang lain buat gempak gila tapi kau yang dapat no tinggi-tinggi! Tapi ada satu benda je terkilan sikit. Haritu cikgu ada panggil pemenang syarahan tempat pertama dan kedua untuk tentukan wakil. Tapi at the end, yang dapat tempat ke tiga which means budak tu.. ok, sumpahh sedihhh! Tapi salah Nas juga, lambat membuat keputusan. Patutnya Nas grab je peluang depan mata!! 

p/s: thanks bagi yang membaca entry membosankan ini. Dan jangan lupa doakan Nas jadi wakil sekolah untuk tahun depan! hehe..




Designing Blog

Project Designing Blog!

20:22:00

ASSLAMUALAIKUM

Hari ini Nas sangat happy cause this is the first time Nas cantikkan blog orang! Alhamdulillah, Nas sangat puas hati dengan kerja Nas.. (tapi tak tahulah orang nye suka atau tidak cause dia tak tengok lagi hasilnya) hehe.. Ingat lagi, dulu Nas stress sangat tengok blog sendiri sebab serabut tengok blog buruk sangat! Sekarang ok dah.. (yelah kot? haha) Sekarang Nas pula buatkan orang punya.. 

Actually orangnya kawan baik Nas juga.. Dia dah lama mintak suruh cantikkan blog dia, tapi Nas takde masa. Jadi cuti sekolah yang panjang ni Nas ambil kesempatan untuk tolong cantikkan blog dia. Hopefully kau suka lah ek Qilah! Aku buat ni satu malam je..

Bagi sesiapa yang nak Nas cantikkan blog korang, boleh bagitahu kat mana-mana.. kat ruang comment ke, insta ke, twitter ke, facebook ke bagi jelah tahu. Tapi! Kena bayar dululah.. hehe. Bayarannya tak terfikir lagi nak charge berapa? Tapi tak lebih RM10.. 

Now, ini ada sedikit preview blog kawan Nas tu. 

ATTENTION!! K-POP DETECTED!



For those who want to see this blog, you guys can click the link below 

Random

Syarahan Lagi??

04:59:00

ASSALAMUALAIKUM

Setelah sekian lama blog ini menjadi rumah labah-labah, lipas, cicak dan sebagainya, hari ni Nas akan membersihkan kembali blog ini daripada binatang-binatang yang tidak dikehendaki. (Suka hati je ko letak perumpamaan entah hape-hape ko tu!) 

Sejujurnya, Nas sendiri takde bahan nak dicoretkan di blog yang tidak femes ini.. uhuhuk! Apalah nasib.. hanya mampu menangis meratapi hakikat bahawa blog ini hanya dipandang sebelah mata sahaja... 

Fikir punya fikir, Nas decide nak meluahkan perasaan yang memang takde kena mengena dengan hidup korang dan korang pun mesti tak nak dengar sebab entry ni bosan giler.. FUHHH..

Ok, mulakan sesi luahan perasaan. Nas sekali lagi masuk acara Syarahan Bahasa Melayu untuk mewakili rumah sukan Nas 'Salman Al-Farisi' . Sejujurnya, Nas gembira dapat jadi wakil untuk firqah Nas untuk acara ni. Memang daripada tahun lepas dah terfikir nak masuk sebab nak membalas dendam sebab tahun lepas dapat no 2 je. Jadi tahun ni nak cuba dapatkan tempat pertama.

 Maka, berlalulah hari-hari Nas dengan perasaan penuh ceria.. Hari berganti hari, tiba-tiba Nas terdengar desas desus mengatakan ada seorang budak ni tukar acara daripada Syarahan Bahasa Arab ke Syarahan Bahasa Melayu. Time tu, rasa tercabar pun ada juga sebab Nas tahu dia ada potensi. ( Act, yang lain pun ada juga! hehe) 

Nas ada dengar yang dia tukar atas permintaan cikgu juga. Cikgu tu nakkkkk sangat dia jadi wakil sekolah untuk syarahan bahasa melayu. Cikgu tu puji melangit! Cakap yang dia ada intonasi yang pelbagai dan berani! OK. Nas tak heran pun sebenarnya hak hak..

Cuma ada satu benda sahaja yang Nas agak terkilan dengan apa yang cikgu tu buat. Cikgu telah membantu budak tu untuk membuat teks yang sudah semestinya tatabahasa dan penggunaan kata yang tepat lagi mantap! Tapi kami yang lain? Kami kena buat sendiri ye?? Kami olah sendiri.. Budak tu? Petik jari je... Yang tinggal cuma kena praktis sahaja.. 

Kalau macam itulah cikgu, apa kata dia lawan sorang-sorang? Cikgu nak dia jadi wakil kan cikgu? Lagi senang.. 

Maaf... Saya hanya meminta keadilan daripada cikgu untuk kami!


Popular Posts